Spring naar inhoud

Dag 12 – Chester NY – York PA

juni 20, 2012

Klik op de kaart voor vergroting.

Alweer te laat in bed, na zo’n lange enerverende dag, en alweer loopt de wekker om 6.30AM af, en deze keer moet hij mij zelfs wekken, that’s a First !

De reden dat de wekker staat is niet de afstand van vandaag, die valt erg mee, maar het feit dat we een excursie op de planning hebben, en die sluit om 2 uur. Het ontbijt is standaard HI, gewoon continentaal dus, maar met één minpuntje, de pancakemachine werkt niet. Net als de printer in de lobby. Kregen we gisteren nog een incheckformulier wat uiterst wazig was, een factuur zit er vandaag echt niet meer in. Die komt dus per mail, ook geen punt.

Bij de buren van Chevron tanken we de auto af, zien ook hier de cash/creditcard scam, en draaien daarna direct de Stateroute 16 op, in de tegengestelde richting dan waar we gisteren vandaan gekomen waren. Nog even een linkje met de activiteit van gisteren, Route 16 brengt ons na een paar mijl op Interstate 87, en die heet ook wel New York State Thruway, en de echte Woodstock kenners onder ons zullen, net als wij, die benaming kennen uit de film. “New York State Thruway is closed, man, amazing!” over de drukte die op het festival afkwam. Maar goed, vandaag is hij een stuk minder druk, en leidt ons Zuidwaarst richting New York City.

Voordat we de 87 oprijden valt ons nog wat op. Veel van de borden langs de weg (reclame/verkoop etc.) zijn geschreven in een soort spijkerschrift dat ik herken (zet er regelmatig tattoo’s van) als Hebreeuws. Vriend Google vertelt ons dat dat komt omdat er in Monroe NY, net onder Chester, een hele grote orthodoxe joodse gemeenschap  huist. Dat verklaart ook de vele keppeltjes bij de automobilisten op het achterhoofd. Echt geliefd zijn ze niet volgens Google, want ze fokken als wilde konijnen (schrijversinterpretatie) en moeders geeft na het tweede kind haar baan op, zodat ze stuk voor stuk in de welfare belanden wat dan weerslag heeft op de hoogte van de county taxes, die opgebracht moeten worden door de rest van de bevolking. Zo maak je geen vrienden.

Wij laten dat achter ons en crossen door de aanvoerdrukte van New York richting Pennsylvania, nadat we eerst nog een stukje New Jersey (waarin het suburbs gedeelte van de stad New York, waar wij nu langs rijden, ligt) meenemen. Bij Allentown PA worden we de 87 afgeleidt door de Garmin, en de 222 opgestuurd. Aan de afrit zien we nog een mega achtbanenpark, Dorneypark , en moeten direct aan Linda en Martijn denken, mede-Floridaforummers. Die zijn verzot op zulke parken en zijn hier vast al eens geweest, of zullen het nog doen, dat moet ik even opzoeken, maar met het superlangzame internet van vandaag (langzamer dan inbellen van vroeger) zal ik dat een andere keer doen. De 222 zou de snelste weg naar York zijn, maar daar heeft het weinig van weg. De meeste stukken mag je niet sneller dan 40/45 mph, dus opschieten doet het niet echt. Maar we zijn er op tijd.

“Er” is York Pennsylvania, en dan met name bij de fabriek van Harley Davidson, Vehicle Operations genaamd. Hier wordt een groot deel van het motorpark van HD gemaakt en in elkaar gezet, onder andere de CVO’s, de custom made’s (op verzoek gemaakt) limited editions van de Harley. Dat zijn de echte dure jongens. Speciale uivoeringen van de standaard Harley, waarvan de Ultra Classic links (een model wat iedereen wel kent, kuip/koffers etc. vroeger beter bekend als Electra Glide) in CVO uitvoering rechts al gauw €20.000 duurder is dan de standaard.

Maar wij komen hier niet om te kopen, we zijn allebei al voorzien, maar we willen wel graag de tour door de fabriek doen, en die stopt om twee uur. We arriveren iets na twaalven, en zijn dus ruim op tijd. Bij het verlaten van de automobiel voelen we direct wat de 94F op het dashboard voor ons betekent. Allemachies, wat is het warm. Zoals de laatste dagen wel vaker, begon de dag wat grauw, maar hoe dichter bij de bestemming, hoe beter het werd. Deze hele vakantie is het korte broeken/hempies weer geweest, en de noodweekendtas met lange broeken, schoenen en jasjes die we meehadden (we mogen deze keer ieder toch 3 koffers meenemen) is nog steeds voorzien van de oranje kofferriem. Maar vandaag moest hij echt open. Ondanks het bloedmooie weer moeten de (dichte) sportschoenen aan, want in de fabriek mag je niet met jerusalem-nike’s, dat weten we nog van een bezoek aan de fabriek in Milwaukee, waar de motorblokken gemaakt worden. Het schoeisel wisselen gaat moeizaam, want je kunt onder geen beding je voet op de grond zetten zonder aan het asfalt te kleven. Ook aanraken van metaal is af te raden, merk ik, als we een foto maken bij het fabrieksbord.

We worden ingedeeld bij de toer van 13.15PM en hebben dus nog een uur om stuk te slaan. Voor de fabrieksdeur mag er nog gefotografeerd worden, wat we ook doen, en in de onvermijdelijke giftshop kopen we nog wat spullen die alleen hier te koop zijn, met fabrieksnaam van York PA er op. De toer zelf is erg onderhoudend en leuk, zeker voor iemand die erg geïnteresseerd is in Harley i.h.a. en de fabricage, zoals ikzelf, in het bijzonder. Hij duurt een uur, en we zien veel van het handwerk, maar ook van de robotten en lasergestuurde transportkarren in de fabriek. De werkers, meestal in groepjes van 2 of 4, krijgen 98 seconden om hun deel te doen, en hoewel dat kort lijkt, zien ze er allemaal erg relaxed uit. Zo duurt de volledige assemblage maar 28 minuten, terwijl de spuiter zo’n 7 tot 10 uur bezig is (één of twee kleuren), samen met zijn robots om de boel in de kleur te krijgen. Alle motoren die hier de fabriek uitrollen, en dat zijn er heel veel, zijn op voorhand besteld en niet voor de voorraad, al is dat een beetje flauwekul. Ik weet uit betrouwbare bron dat een dealer verplicht is een bepaald aantal motoren per jaar af te nemen. Ze zijn dus wel besteld, door de dealer, maar zeker nog niet verkocht. Maar het was leuk, en we krijgen een speciale tourpin kado.

Uiteindelijk worden we de zinderend hete zon weer ingedreven, dus gaan we ons onderkomen voor de nacht opzoeken. Ook wel een keer fijn, half in de middag op je kamer te komen. De HI Express heeft een mooie ligging, de lobby ziet er uit als in een Ritz Carlton, maar mist één, of eigenlijk twee, ding(en). Het is, zoals veel van dit soort hotels, maar 2 verdiepingen hoog, maar ontbeert een lift. En onze kamer heeft gene last van invallend daglicht, want er zijn geen ramen. Dat laatste is wel een beetje vreemd, maar niet echt erg, in tegenstelling tot het eerste, want dat wordt (weer) sjouwen, en dat bij een temperatuur van rond de 35°. Op de kamer is die zo’n 25 graden lager, dus we zijn zo weer afgekoeld.

In de buurt is er veel aanbod van winkels en eethuizen, dus de maaltijd van vanavond komt van Friday’s en het dessert (pie from the box) en het biertje bij de TV van Walmart. Althans dat was het plan. Maar Walmart verkoopt hier geen MGD, en ook geen Bud, of Coors, of Heineken. Helemaal geen bier dus, eigenlijk. Net zoals geen enkele andere supermarkt bier verkoopt, of benzinepomp, of noem maar op. Pennsylvania kent een zeer streng alcoholbeleid, en alcohol mag nagenoeg alleen verkocht worden in staatswinkels, zo vonden we op internet. Een jongedame in een Giants supermarkt was zo vriendelijk ons zo’n Wine & Spirit winkel te wijzen, en daar togen we naar toe. Dat was na de smakelijke JD’s Flat Iron van Friday’s, een zaak die ik eigenlijk geboycot had na een verschrikkelijk slechte Rib-eye in Florida.

Door de rondrit via diverse supermarkten kwamen we om één minuut over negen bij de bierboer, en U raadt het al, om negen uur gesloten. De ambtenaar had de deurklink bij wijze van spreken nog in de hand, maar ja, tijd is tijd, je bent ambtenaar of niet.

Dus doen we het vanavond maar met het restant wodka-jus, maar niet nadat we eerst nog even tanken, want de unleaded is in Pennsylvania de goedkoopste tot nu toe op deze reis. $3.23 p/g tegen $3.89 vanmorgen, dat scheelt nog al. De rest van de avond wordt in gepaste koelte doorgebracht op de kamer, want buiten is het rond half tien nog 88F=32° Uiteindelijk wordt het bedtijd, en dromen we van morgen, dan gaan we naar zee.

Maar dat komt in het verslag van morgen.

Gereden Kilometers; 340

Advertenties

From → USA Travel

9 reacties
 1. Dorneypark zijn we geweest ja 🙂 In 2006 tijdens onze Rollercoaster Tour door Noord-Oost USA (11 pretparken, 60 achtbanen). Die Harleyfabriek had me ook nog wel leuk geleken. Ik kijk vaak Megafactories op NatGeo en daar zie je vaak dit soort lopende band werk. Maar zij hebben het idd rustig, meestal is het 68 seconden voordat de band verder schuift.

  Jammer dat je je bier niet hebt kunnen halen. Maar een Sapje+ smaakt ook lekker, toch?

 2. Drank in een staatswinkel…….misschien wordt ‘ie wel gerund door een nazaat van die Woodstock-omroeper uit 1969 die “It’s a free concert from now on” riep. Yes the times they are a changin’……..

 3. Even een correctie, NYC ligt wel degelijk in NY-state 😉 http://en.wikipedia.org/wiki/New_York_City

  Geen bier kunnen kopen is wel een schande natuurlijk, maar een lekker hapje bij Fridays is natuurlijk wel weer goed. Vind het daar toch altijd erg lekker!

  • Helemaal correct, die correctie. Ik was een beetje op het verkeerde been gezet door o.a. Newark, het vliegveld, waarvan we de borden langs zagen komen. Dat ligt dus wel in NJ, maar de City niet.
   Kaart bestudeerd, grens gevonden, en verslag gecorrigeerd. Dat krijg je als er geen bier is 🙂

 4. Hoop dat je weer snel bier kan inslaan, zulke fouten kunnen niet :-), Maar het verslag is en blijft leuk.

 5. Ronald permalink

  Bedankt weer voor vandaag!

 6. Sonja permalink

  Ben weer b(l)ijgelezen en weer mee zitten genieten. Wat een warmte daar zeg! Heb je geen blaren op je handen van dat ijzeren bord? 😉 Balen dat jullie net te laat waren voor het bier maar gelukkig hadden jullie nog iets anders lekkers 😀 Veel plezier weer!

 7. Sonja permalink

  Bij de eennalaatste regel moet het “nog” i.p.v. “of” zijn (stomme iPad ;-))

  <<Als een echte moderator; bijgewerkt>>

 8. Orange County Choppers, Woodstock, de US1 (vonden wij ook zo leuk) en de Harley fabriek ! Wat een geweldige dagen zeg, vliegen voorbij maar volgens mij echt geweldig voor jullie !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: